11 cărți de dezvoltare personală care m-au influențat definitiv

EXISTĂ CĂRȚI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ care mi-au influențat definitiv modul de a gândi, de a trăi și întreaga mea dezvoltare ulterioară.  Unele dintre ele sunt tratate în toată regula, altele sunt povești de doar câteva pagini care au rezistat în timp. Toate însă stau la loc de cinste în bliblioteca mea și vor rămâne mereu acolo. Am scris o listă cu cele mai importante carti de dezvoltare personala pe care le-am citit vreodata. Ordinea lor este una pur aleatoare fiecare este pentru mine foarte importantă.

1. Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac

tata-bogat-tata-sarac-educatia-financiara-in-familie_1_fullsize

 

Cartea de căpătâi a educației financiare personale, după părerea mea. Robert Kiyosaki a reușit să surprindă probabil cel mai bine elementele esențiale ale finanțelor personale și diferențele de mentalitate dintre oamenii cu bunăstare și cei care nu o au. Cum unii oameni ajung la o mentalitate de om bogat și cum alții rămân tot restul vieții în mentalitatea săracă, indiferent de cursul vieții lor. O carte pe care ar trebui să o citești cât mai repede – “Tată bogat, tată sărac“.

 

 

 

2. George Clason – Cel mai bogat om din Babilon

cel-mai-bogat-om-din-babilon-secretele-eterne-ale-succesului_1_fullsize

 

Cel mai bogat om din Babilon este o cărticică scurtă conținând povești. Cartea este mai veche (are vreo 50-60 de ani) și expune principiile fundamentale ale banilor în povețe inspirate din Orient. În cele 11 povești vei găsi în pilde și povețe legile fundamentale ale “aurului”. Mi-a făcut plăcere să o citesc și am învățat mai  multe din ea decât din multe alte cărți de educație financiară mai complexe.

 

 

 

 

3. Daniel Goleman – Inteligența emoțională

inteligenta-emotionala-editia-a-iii-a_1_fullsize

Daniel Goleman este cel care a definit pentru prima oară termenul de “inteligență emoțională”, ca un răspuns la ponderea nejustificată a IQ, coeficientul de inteligență. Pe scurt, Goleman a observat că există foarte mulți oameni extrem de inteligenți, dar care nu reușesc să aibă o viață împlinită și să aibă succes.

În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan.  – Daniel Goleman în cartea Inteligența Emoțională

Problema vine din faptul că aceștia, deși sunt inteligenți (inteligența logică) nu știu să-și gestioneze emoțiile și să devină fericiți. Astfel s-a născut cartea Inteligența Emoțională – capacitatea de a-ți gestiona emoțiile, de a crea emoții pozitive și a scădea intensitatea emoțiilor negative trăite. Sau de a-ți transforma emoțiile negative în unele pozitive. De aici starea de bine, împlinire, succes cu tot ce decurge.

 

4. Eckhart Tolle – Puterea prezentului

566400

 

Am parcurs Puterea Prezentului scrisă de Eckhart Tolle în format audio. Am ascultat cartea pe nerăsuflate și m-a fascinat conceptul minții ca un simplu instrument. Mintea noastră nu suntem noi, ci este doar un instrument căruia noi i-am dat control complet asupra ființei noastre, asupra emoțiilor noastre, asupra vieții noastre. Preluând înapoi controlul asupra minții și folosind-o doar ca un simplu instrument, ne putem recăpăta echilibrul.

Cea mai mare parte a suferinţei oamenilor este inutilă. Este creată chiar de dumneavoastră, atât timp cât viaţa vă este condusă de mintea care nu este supusă observării. Durerea pe care o creaţi acum este întotdeauna o formă de neacceptare, o formă de rezistenţă inconştientă faţă de ceea ce este. – Eckhart Tolle în Puterea Prezentului.

 

5. Jack Canfield – Supă de pui pentru suflet

supa-de-pui-pentru-suflet-povesti-adevarate-de-viata-care-deschid-inima-si-trezesc-spiritul_1_fullsize

 

Cărțile din seria Supă de pui au devenit celebre datorită poveștilor de suflet pe care Jack Canfield și Mark Victor Hansen le-au adunat aici. Dintre colecțiile de povești care inspiră și motivează acestea mi-au plăcut cel mai mult.

Întotdeauna ascultă-ţi instinctele şi află că toate răspunsurile de care ai nevoie se găsesc în tine. Stai singur un timp. Fii suficient de relaxat pentru a găsi răspunsurile şi a le asculta. Găseşte ceva care îţi place să faci şi apoi trăieşte o viaţă care să dovedească acest lucru. Ţelurile tale ar trebui să ţâşnească din valorile tale, şi atunci munca ta va radia dorinţele inimii. Acest fapt te va opri de la toate acele lucruri prosteşti care nu fac altceva decât să-ţi risipească timpul – viaţa înseamnă timp – şi vei afla cât de mult poţi creşte în anii în care îţi sunt destinaţi. – Supă de pui pentru suflet

 

6. Donald Trump – Gândește bine și în stil mare

537094m
Toate cărțile lui Donald Trump debordează de energie, entuziasm și motivație. Ce-mi place în mod special la el este orientarea sa înspre acțiune, înspre a face. Nu e genul care să filozofeze prea mult, ci-ți spune verde în față să-ți miști fundul și să te pui pe treabă. Dacă vrei să faci ceva cu viața ta. În loc să citești alte sute de carti de dezvoltare personala poți alege doar câteva din cele scrise de Trump și vei ieși mai câștigat. Iar cartea “Gândește bine și în stil mare” este probabil cea mai reușită dintre ele.

În 1990 mă aflam într-o încurcătură profundă. Crezusem ceea ce scrisese Business Week despre mine “Tot ce atinge se preface în aur”.  Mi-am spus, “Au dreptate. Sunt cel mai mare.” A fost o mare greșeală, deoarece atunci când începi să te duci acasă mai devreme; crezi că nu trebuie să muncești și crezi că este ușor să faci bani. Când s-au prăbușit piețele nu am fost pregătit. Timp de mai mulți ani am câștigat mai mulți bani de pe urma piețelor proaste decât de pe urma piețelor bune – întotdeauna. De această dată nu eram concentrat. Eram ca un luptător care câștigă toate meciurile. După o vreme nu mai ia luptele la fel de serios, nu se concentrează și nu se mai antrenează la fel de asiduu, pentru că își imaginează că o să câștige. Pe urmă brusc se trezește cu șuturi în fund. – Gândește bine și în stil mare

7. Victor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții

328832 Frankl, un psihiatru evreu a supraviețuit terorii a patru lagăre naziste din al doilea război mondial. În cartea sa își povestește istoria vieții în lagărele naziste și analizează subtil de ce unii prizonieri din lagăre au supraviețuit și alții nu. În final, cei care au reușit să treacă de evenimentele terifiante pe care le trăiau zi-de-zi au mers mai departe și au trăit mult timp după acestea.

Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi. – Victor Frankl Frankl

a trăit până în 1997 și a fondat cea de-a treia școală vieneză de psihoterapie – logoterapia. Omul în căutarea sensului vieții este probabil cea mai bună carte pe care ar trebui s-o citești dacă te gândești ce sens ar putea avea viața. Îți va schimba radical concepția generală asupra vieții și morții, deși te avertizez că nu este deloc o lectură ușoară. Textul în sine este ușor de citit, densitatea sa și contextul experiențelor prin care a trecut Frankl îl face ca la început să nu fie tocmai ușor.

 

8. Paulo Coelho – Alchimistul

alchimistul_1_produs O simplă poveste, Alchimistul lui Coelho vorbește despre chemarea fiecăruia și căutarea care ne este viața însăși. Despre legenda personală. La finalul căutării vom ajunge din nou de unde am plecat și ne vom găsi pentru întâia oară.

Toţi oamenii la adolescenţă ştiu care este legenda lor personală. În acest moment al vieţii, totul este limpede, totul este posibil şi oamenii nu se tem să viseze şi să dorească ce le-ar plăcea să facă. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, o forţă misterioasă încearcă încet, încet să dovedească faptul că legenda personală este imposibil de realizat. Sufletul lumii se hrăneşte cu fericirea oamenilor, sau cu nefericirea, cu invidia, cu gelozia. Împlinirea legendei personale este singura îndatorire a oamenilor. – Alchimistul

 

 


9. Richard Branson – Lecții din școala vieții

348027

 

Richard Branson, transmite prin fiecare cuvânt entuziasm, energie și viață trăită secundă cu secundă. Realizările sale sunt impresionante și binecunoscute. Cartea “Screw it, let’s do it. Lecții din școala vieții” expune principalele lecții de viață, pe care Branson le-a sintetizat în aceste pagini. Principalele sale experiențe, cum a trecut prin ele și ce a învățat de aici. Similară unei cărți biografice, excelentă dacă vrei să înveți din experiența unui om care a avut realizări fantastice.

Nu spun niciodată: ‘Nu pot face asta fiindcă habar n-am cum se face’. Întreb oameni, analizez, găsesc o soluţie. Să analizezi, să asculţi, să înveţi – astfel de lucruri ar trebui să facem toată viaţa, nu numai la şcoală. – Richard Branson în Screw it, let’s do it

 

 

10. Edward De Bono – Gândirea laterală

gandirea-laterala-editia-a-iii-a_1_fullsize De Bono este considerat ca fiind “inventatorul” termenului de “gândire laterală” – una dintre cele mai eficiente modalități de dezvoltare a creativității și rezolvare a problemelor. Cartea Gândirea Laterală reușeste să găsească soluții la probleme prin abordări indirecte a acestora în moduri mai puțin obișnuite și stă la baza unor tehnici ulterioare de creativitate dezvoltate de De Bono, cum ar fi tehnica celor 6 pălării. Însăși termenul “gândire laterală” sugerează modul în care funcționează: în loc să gândești “drept înainte” înspre problema din fața ta, gândești lateral față de ea. Îi găsești o soluție, pe care altfel nu ai fi observat-o.

 

 

 

 

11. Dale Carnegie – Secretele succesului

317714

 

Publicată în 1936, “Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți” a rămas una dintre cele mai apreciate cărți de dezvoltare personală a tuturor timpurilor. Găsești aici principiile de bază ale relațiilor interumane și ale succesului. Deși este mai veche, cartea lui Carnegie este la fel de actuală azi ca și acum 80 de ani, de altfel acesta este probabil și unul din motivele pentru care a rezistat toți acești ani.

 

 

 

 

Sursa: www.florinrosoga.ro/blog