A fi poet este o condiţie şi nu o profesie

Unii reușesc să găsească secretul fericirii la 60 de ani, alții la 100.  Dumitru l-a găsit când a pus prima dată mâna pe stilou și a început a scrie versuri, de atunci, caută oriunde nu s-ar afla inspirația, caută „Aripi pentru suflet” atât pentru el, cât și pentru toți cei care îi citesc creația.

13457764_572974992882523_771241064_n

 

 • Ce faci în timpul tău liber?

Timpul liber încerc să-l folosesc în scopuri profitabile, citesc ceva la alegere, privesc un film documentar sau de cele mai multe ori analizez diverse reportaje, ştiri, opinii legate de politica moldovenească. Iar dacă dispun de internet la îndemână, atunci muncesc la realizarea unui blog personal cărui doresc să-i dau naştere.

 • Cum ai început să scrii versuri?

Am început a scrie de când m-am familiarizat cu arta scrisului şi-a cititului. Încă de la o vârstă fragedă, când simţeam că dă peste mine un val de plictiseală, cu un stilou şi-o foaie albă de hârtie mă refugiam întrun colţ umbrit de cameră şi-ncercam să prind o aripă de muză. Recunos, la început de drum spre arta de-a scrie nu puneam mare accent pe-această activitate, însă cu timpul am început să mă aprofundez din ce în ce mai mult…posibil c-am simţit nevoia.

 • Despre ce obișnuiești sa scrii și de ce?

Scriu despre ceea ce văd ochii mei, despre ce simte inima şi despre ce-mi dictează bietul suflet.Mă supun în profunzime cerinţelor care vin din interior, iar citatul “ a fi poet este o condiţie şi nu o profesie “ mă defineşte în totalitate !

 • Este vreo tema pe care încerci să o eviti în poeziile tale? Sau un subiect despre care nu vei scrie niciodată?

Când vine vorba de arta scrisului, nu sunt pretenţios, totuşi evit să scriu poezii cu tematica morţii, sau cu subiectul dăruirii poveţilor de genul „cum se iubeşte cu adevărat” sau „cum se trăieşte fericit” evit aceste subiecte deoarece sunt prea tânăr, fără experienţă de viaţă ca să dau sfaturi şi îndrumări cititorilor.

 • Cum crezi ca e posibil să schimbi lumea prin versuri?

Marele Dostoievski spunea: „Frumosul va salva lumea”. Însăşi poezia este o artă a frumosului prin intermediul căreia se pot schimba lucrurile din rău în bine, din negru în alb şi din umbră în lumină. Poezia e un remediu util, e un calmant de nota zece.

 • Ce trăsături obligatorii trebuie sa aibă un scriitor?

Orice scriitor, pentru a-şi menţine “inspiraţia” cred că are nevoie de nişte trăsături speciale, aici vorbesc despre teorema “de-a crede în a fi” dar şi despre gustul observaţiei, pătrunderii în sine pe cale vizuală, auditivă şi sufletească a emoţiilor trăite.

 • Cum reacționează prietenii la ocupatia ta?

La început prietenii mei nu luau în serios ocupaţia mea însă cu timpul apele s-au limpezit puţin, s-au acomodat cu această ideea mă respectă şi mă susţin în tot ceea ce încerc să fac şi pentru asta le sunt recunoscător.

 • În ce găsești motivație pentru a scrie?

De-ajuns îmi este să privesc în jur şi neapărat îmi apare motivaţia de-a scrie… De cele mai multe ori mă inspiră lucrurile mici şi terifiante puse-n paralel cu dragostea cum ar fi “ignoranţa, trădarea, eşecul şi frica”. Un lucru terifiant pătruns în inima mea este egal cu un motiv în plus de-a scrie şi tot aşa până se acumulează vers cu vers ceea ce-o numesc mai târziu “poezie”.

 • Pana acum te-ai confruntat cu critica? Dacă da, cum ai reacționat?

Au fost câteva momente de critică, de cele mai multe ori primite din partea prietenilor care mi-au sugerat să schimb un anumit vers în favorea altuia, sau să schimb un titlul de poezie. Ador critica constructivă, ea servește la îndreptarea lipsurilor, contribuie la o dezvoltare continuă a personalităţii.

 • Dacă scrii versuri, bineînțeles că și citești mult, ce îţi place să citești?

Ador să citesc cărţi motivaţionale de genul Zig Ziglar, Allan Pease şi alţi autori motivaţionali. Citesc şi cărţi istorice începând cu perioada antichităţii şi terminând cu cea contemporană. Sunt de părerea că trebuie să citim ceea ce credem că ne este util şi de ajutor în dezvoltarea personalităţii individuale.

 • Ce sfaturi ai putea da cititorilor?

Dragii mei cititori fiţi fericiţi de fiecar început de dimineaţă, iubiţi poezia şi nu doar, bucuraţi-vă de tot ceea ce vă surâde în prag, combinaţi utilul cu plăcutul şi nu uitaţi că ,,viaţa nu-i complicată, noi o complicăm” de-aceea trăiţi intens orice clipă fără a vă complica existenţa !

 • După ce citat celebru te conduci în viata?

,,Trăieşte fiecare secundă ca şi cum ar fi ultima”.

13457838_572974699549219_1605130218_n