(foto) Mini-ghid turistic al Chișinăului realizat de grupul de tineri EuroClub CPTC

Cu ocazia Zilei Europei, celebrată pe 5 și 9 mai, grupul de tineri EuroClub CPTC au realizat un marș turistic prin Chișinău. Acest tur prin oraș s-a soldat ulterior cu sintetizarea pozelor, impresiilor și detaliilor într-un mini-ghid turistic al Chișinăului, care să vină în ajutorul vizitatorilor naționali și internaționali ai orașului.

Iată cum arată ghidul turistic al Chișinăului realizat de tinerii din EuroClub CPTC:

  • Turnul de apă

Turnul de apă a fost construit la sfârșitul sec. al XIX-lea. Muzeul este cunoscut ca „Turnul de Apă”, deoarece aici era sediul Instituției furnizoare de apă potabilă din orașul gubernial.

În prezent, acest muzeu al Chișinăului găzduiește expoziția „Istoria orașului”, exponatele căreia datează din intervalul sec. XV-XX. De asemenea, pe ultimul nivel al castelului de apă se organizează deseori expoziții de picturi, fotografii, vernisaje, și chiar concerte. De pe balustrada turnului se vede o panoramă frumoasă a orașului.

  • Parcul UTM

Parcul-muzeu al tehnicii oferă vizitatorilor cea mai frumoasă călătorie în timp. Aici au fost expuse câteva exponate inspiraționale: un tramvai tras de doi cai de fier confecționat în Moldova, un alt tramvai electric vechi, adus din Ucraina, primului model de tractor cu pneuri, facut de sovietici dupa un proiect american, care este inca functional.

Un alt decor al parcului sunt banchetele „Le gardien des souvenirs”, care întrunesc plastic două simboluri universale, inima și infinitu

  • Parcul Dendrarium

Parcul a fost fondat în 1973 și se extinde, în prezente, pe o suprafață de 83 ha, în valea râului Durlești.  La Dendrarium sînt prezentate mai mult de o mie de tipuri şi forme de plante lemnoase.

Parcul este împărțit în mai multe sectoare, fiecare din ele cuprinzând anumite specii de plante, soluri, animale. Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova la Dendrarium cresc: Ginkgo biloba sau arborele pagodelor, metasecvoia, tsuga canadiană, brad Douglas, chiparos de Arizona etc.

Chiar dacă se află în central orașului, când intri în Dendrarium, zgomutul urban dispare și rămâi copleșit de multitudinea de culori, arome și peisaje.

  • Biserica de lemn

Biserica de lemn, construită  în 1642 din stejarii codrilor Moldovei din Călăraşi, este cea mai veche biserică de lemn din ţară și păstrează arhitectura medievală clasică moldovenească.

Biserica medievală din lemn este un loc pentru alinare, inspiraţie şi linişte. Dacă eşti pasionat de turism, istorie şi cultură, fă un popas aici.

  • Teatrul Satiricus

Teatrul Național ”Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în 1990 de Alexandru Grecu. E un teatru de factură modernă: profesează un text incitant, sintetizat organic cu dansul, cântecul și expresia corporală.

  • Valea Morilor

Parcul Valea Morilor este un parc din sectorul Buiucani al orașului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 114 hectare, dintre care 34 de hectare sunt ocupate de lacul de pe teritoriu. În jurul lacului a fost construită o alee inelară cu o lungime de 2,5 kilometri, iar pe marginea ei – amplasate felinare, care transformă parcul într-o priveliște nocturnă deosebită. La una dintre cele 4 intrări în parc este amplasat Monumentul Doine și Ion Aldea-Teodorovici.

  • Aleea Clasicilor

Aleea Clasicilor este un complex sculptat aflat în Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Pe ambele părți ale aleei sunt amplasate busturile din granit roșu a clasicilor literaturii române și a animatorilor politici notorii pentru Republica Moldova. În ziua de astăzi, de-a lungul Aleei Clasicilor sunt înșirate 26 busturi.

Menționăm că EuroClub CPTC este un grup de tineri din Colegiul Politehnic din Chișinău, format la inițiativa Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Alte detalii despre eveniment aflați aici.

Sursa foto: EuroClub CPTC, google.md