Știi oare cât de bine te cunoști?

Știi oare cât de bine te cunoști? Ți-ai pus vreodata această întrebarea? Și dacă da, ce răspuns ai primit? În mod paradoxal, avem tendința de a-i accepta mult mai ușor pe ceilalti așa cum sunt, cu bune și cu rele, decât pe noi înșine. Când vine vorba despre propria noastră persoană, suntem cel mai aspru judecator posibil. Iar asta nu este deloc bine. Pentru că, atunci când nu te poți accepta așa cum ești, ești nesigur(ă) pe forțele proprii, iți este frică să îți asumi riscuri, îți este mult mai greu să îți atingi obiectivele și îți creezi singur(ă) frustrări inutile. A te accepta pe tine însuți nu înseamnă că nu vrei să te îmbunătățești. Cele două nu se exclud reciproc. Înseamnă însă că ești în armonie cu propria ta persoană, ceea ce reprezintă o condiție psihologică esențială pentru a avea succes și fericire.

fc116708b64d8e45f942657433f7341d

Iată 3 căi de a atinge această condiție:

1. Cunoaște-ți punctele forte. Majoritatea persoanelor care nu se pot accepta pe sine nu-și cunosc mai deloc punctele forte, motiv pentru care cred ca nici nu le au. Au impresia că au doar defecte și nici o calitate, așadar le este imposibil să se accepte. Acest lucru este însă fals. Toată lumea are un mix de calități și defecte. Asta inseamna să fii om. Este responsabilitatea ta să încerci să te cunoști cât mai bine și să îți descoperi propriile calități. Sunt sigură că le vei găsi dacă vei căuta suficient de adânc. Și poate că vei fi surprins să afli cât de multe sunt

2. Renunță la perfecționism. O altă problemă care stă în calea acceptării de sine este perfecționismul. Când vrei să fii perfect(ă), nu te poți accepta decât atunci când atingi această stare. Iar cum starea perfectă nu o poți atinge în mod realist vreodată, asta înseamnă că niciodată nu te vei accepta așa cum ești, oricât de impresionantă este persoana ta. Din acest motiv este crucial să renunți la perfecționism. Încetează să ceri de la tine să fii întruchiparea perfecțiunii. Este o expectantă deșarta și inutilă. Da, caută să crești ca persoană zi de zi, însă nu îți cere să atingi starea de perfecțiune

3. Obține suportul celorlalți. Cercul tău social poate juca un rol-cheie în acceptarea de sine. Dacă oamenii din jurul tău din acest moment nu îndeplinesc aceste două condiții, este bine să începi să îți modifici cercul social. Învinge-ți orice urmă de timiditate pe care o poți avea, implică-te în activități sociale, cunoaște oameni noi, vorbește cu ei, leagă prietenii și reconstruiește-ți cercul tău social. Cu cât ai mai mulți oameni pozitivi în jurul tău și mai puțini oameni negativi, cu atât te vei plăcea și accepta mai mult pe tine însuți.

Acceptarea de sine este un proces care se poate întampla pe perioade de săptămâni și luni. În tot acest proces este important să aplici ideile discutate aici și să fii perseverent(ă). Imaginea ta de sine se va îmbunătăți vizibil, și întreaga ta viață odată cu ea. Dacă, în urma unei mici analize, realizezi că pe lista ta nu ai prea mulți prieteni sau cunoștințe, dacă ți se pare că oamenii te evita uneori, nu te includ în gașca lor și nu-și doresc să iasă cu tine, probabil nu stai prea bine la capitolul socializare.

835862f92de4430441f667c2510e3059

Iata câteva lucruri pe care trebuie să le eviți dacă vrei să cunoști cât mai mulți oameni și să-ți faci noi prieteni:

1. Vorbitul la telefon. Când am o conversație interesantă sau mă aflu într-o companie plăcută, de multe ori îmi ignor telefonul. Dacă nu este ceva urgent, prefer să revin eu imediat ce sunt liberă. Este destul de nepoliticos și neplăcut să te afli în mijlocul unei discuții pe care să o întrerupi pentru a vorbi la telefon. S-ar putea ca în câteva clipe sa ramâneți doar tu, telefonul și păharul tău să-ți țină de urât.

2. Ignorarea necunoscuților. Să întâlnesți persoane noi nu este chiar așa înspăimântător ci poate fi chiar un lucru distractiv. Nu trebuie să te arunci într-o conversație chiar din prima clipă, nu trebuie nici măcar să te interesezi prea mult de persoana respectivă, dar să fii politicos și deschis, dornic de a interacționa, poate avea urmări benefice.În primul rând, îți poți face un nou prieten. În plus, cu cât ești mai deschis și mai atent la persoanele din jur, cu atât vei părea mai abordabil, mai sociabil și mai interesant. Vei fi astfel ca un magnet pentru ceilalți, și sunt sigură că îți dorești să fii o persoană populară.

3. Conversațiile mărunte. Cred că este o idee bună să renunți la întrebările standard cum ar fi: “Cu ce te ocupi?”. Majoritatea oamenilor au slujbe destul de stresante pentru a-și aminti de asta și în timpul liber. Oamenii ies să se distreze pentru a uita de muncă, așa că de ce să vorbești tot despre asta?

De reținut: Nu te simți ca și cum trebuie să faci ceva pentru a fi mai sociabil. Când ieși fă-o pentru că ai anumite motive și nu pentru că vrei neaparat să-ți faci cunoștințe. Lucrurile funcționează diferit pentru fiecare în parte, așa că dacă nu te simți confortabil abordând persoane străine, nu o face. Important este să fii tu însuți!