7 lecții de antreprenoriat de la Bill Gates

bill gaets
Source: Tumblr

Bill Gates este unul dintre cei mai remarcabili oameni de pe planetă. Nu mă refer doar la starea lui financiară și prosperitatea sa în comunitatea tehnologică. Vorbesc și despre generozitatea și bunătatea sa față de rasa umană și natură. El a donat sute de milioane de dolari organizațiilor de caritate și a creat cea mai largă companie de software din lume. Influența lui Bill Gates în lumea antreprenorială este diferită de altele. Să devii antreprenor nu înseamnă să alegi o cale ușoară, dar mai degrabă să te descoperi și să inventezi ceva mai măreț decât tine. Aici găsești 7 lecții de la Bill Gates despre cum să fii un antreprenor de succes.

1. Fără inovație nu există un plan de afaceri

„Cea mai importantă problemă de „viteză” adesea nu e tehnică, ci culturală. Este convingerea tuturor că supraviețuirea companiei depinde de faptul că fiecare trebuie să se miște cât de repede posibil .”

Timpurile se schimbă și cu atât mai mult tehnologia. Din acest motiv Bill Gates, cu pasiune crede în inovare. În secolul trecut am fost martorii creării telefoanelor inteligente, tabletelor și jucăriilor incredibile, precum hoverboard-urilor. Fără o continuă nevoie de dezvoltare și creștere, inovatorii acestor produse nu le-ar fi creat niciodată. Ba mai mult, în ceea ce privește ajutarea societății și a planetei, el e și mai inovator. Fundația sa, fundația Bill și Melinda Gates este în permanentă creștere și dezvoltă noi căi de a ajuta omenirea. Antreprenoriatul poate de asemenea fi realizat în acest fel.

2. Prețuiește-ți timpul

„Indiferent cât de mulți bani ai, nu poți cumpăra timpul .” 

La fel cum Bill Gates înțelege urgenta necesitate de schimbare, el de asemenea pricepe ideea că timpul e o monedă valoroasă. Timpul pierdut nu-l poți compensa cu bani sau prin negociere. Odată ce a trecut, pur și simplu a dispărut. Bill este cunoscut pentru stabilirea priorităților, ce ține de timpul său și plasarea întâlnirilor și vieții sale cotidiene intr-o structură în care merită să investească. Potrivit lui, întâlnirile neimportante și prezentațiile pot fi sacrificate în numele sarcinilor consumatoare de mai mult timp și care sunt mai prospere. De aceea, gestionarea corectă a timpului și asigurarea faptului că este cheltuit cu înțelepciune, extrem de mult îți lărgesc posibilitățile.

3. Alege drumuri nebătute

„Pentru câștigături mărețe, uneori trebuie să îți asumi riscuri mari.”

Da, noi îl încorporăm pe Robert Frost în lumea întreprinzătorilor. Cât Robert atât și Bill cred că calea spre succes nu mereu e clar marcată. Mulți oameni merg pe drumuri comune, crezând că îi vor aduce și pe ei spre succes. Adevărul, totuși constă în faptul că trebuie sa fii abil să mergi pe un teritoriu nemărginit. Pentru a atinge visele ce niciodată nu le-ai crezut posibile, trebuie să mergi pe unde nu a mai fost nimeni. Credința lui Bill Gates în acestă dogmă i-a adus succesul final în ideea computerului personal din ultimul secol. Totuși, el a făcut asta doar după ce a renunțat la Harvard, după numai patru semestre. În acea perioada și chiar până în prezent, această alegere îndrăzneață nu a fost luată de majoritatea drept o greșeală. Iată un mod alternativ de a deveni un antreprenor de succes.

4. La naiba ! Fă-ți visele reale!

„Așteptările sunt o formă a adevărului de prima clasă. Dacă oamenii cred în ceva, asta e adevărat .” 

A spus odată că crescând, el a avut așteptări și vise excepțional de grandioase. Adăugând că acestea se datorează lecturării sale excesive, el a sugerat că niciunul din acele vise nu era imposibil de atins. Ele pur si simplu cereau o enormă cantitate de energie și efort pentru a fi realizate. Bill era dedicat în întregime visului său de a crea computere personale, deci el și-a gestionat timpul într-așa mod, încât s-a concentrat total pe scopuri. Decizia sa de a abandona Harvard-ul este un exemplu in acest sens. Antreprenorii trebuie să gândească într-un mod similar și să opteze pe scopurile sale. În loc să presupui că având o idee genială, tu nu trebuie să lucrezi, încearcă să lucrezi chiar mai mult. Visele devin realitate doar prin munca grea și mișcare.

5. Învață de la clienții nemulțumiți

„Cei mai nemulțumiți clienți sunt cea mai importantă sursă de învățare .”

Aceasta este valabil atât în lucru cu clienții, cât și în viața de zi cu zi. Adevărații tăi profesori sunt greșelile tale. Ca un antreprenor, având clienți nemulțumiți pentru ceea ce achită, e cea mai buna modalitate de a perfecționa produsul și de a repara greșelile. În loc să ignori acei clienți nesatisfăcuți, găsește o modalitate de a rezolva problema și cel mai important, observă ce nu a mers bine în acea situație. Savurează feedback-ul pozitiv ce îl primești în timpul parcurgerii etapelor de dezvoltare, dar acordă atenție și criticilor, pentru că acestea îți vor construi imperiul.

6. Fii mereu în acțiune

„Daca aș fi setat câteva modele de finisare a căii, oare nu aș fi traversat-o cu ani în urma?”

Potrivit lui Bill Gates trebuie mereu să acționezi. Dacă privești înapoi, în istorie, vei găsi diverse invenții semnificante cum ar fi telefonul, becul și presa de tipar. Cu toate acestea sunt doar un pumn de invenții în comparație cu mulțimea de idei nerealizate. În fiecare zi, persoanele mediocre vin cu idei geniale. Cu toate acestea, foarte puțini dintre ei creează un plan de execuție, pe care cu adevărat îl urmează. Realizarea este o etapă vitală în calea spre succes, nu dor a lui Bill, ci și a oricărui antreprenor din întreaga lume. Astfel de lecții de la Bill Gates sunt pietre de trecere în calea aspiranților antreprenori din sec. XII

7. Lasă un impact

„Am fost lovit iar și iar în măsura importanții de a îmbunătăți condițiile umane.”

Viziunea lui Bill presupune provocarea unui impact. Indiferent dacă e vorba despre un punct de vedere social sau profesional, nu contează. Noi toți trebuie să urmăm exemple și să încercam să lasăm o urmă. El a lăsat un impact imens în industria tehnologiei informaționale și a reușit să facă acest lucru și în domeniul organizațiilor non-profit. Este vital să ai un motiv când încerci să faci ceva. Ca antreprenor, întotdeauna ai un scop final definit de la începutul călătoriei. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat și să-ți susții ideea.

Pentru antreprenori el e o carte ce trebuie citită și o religie ce trebuie predicată. Viziunile sale asupra vieții, lucrului și societății sunt lecții vitale. Ai curajul de a visa, capacitatea de a-ți realiza visele și abilitatea de a gândi obiectiv. Aceste lecții de la Bill Gates îți vor crește șansele de reușită.