7 moduri de a rămâne mereu motivat

 

Motivația vine… și pleacă. Cum să o păstrezi vie în suflet?

De obicei, o zi nouă îți dă energie și te ajută să te simți mai motivat, dar trebuie să recunoști că indiferent cât de pasionat de ceea ce faci ești, sunt zile în care observi o stare de spirit ce te împiedică să începi să lucrezi. Dintr-odată, acel sentiment din trecut: ardoarea de a acționa și a progresa a dispărut. Încerci să te forțezi să-ți începi rutina zilnică, dar tot ce faci pare nefiresc. Astfel, înfrunți adevărul, nu vrei să lucrezi astăzi.

Dar cum să rămânem motivați și inspirați? Cum să păstrăm pasiunea și plăcerea de a munci? Cum să trecem peste aceste blocaje mentale? Aici sunt șapte “trucuri” de a-ți restabili motivația:

  1. Determină forța ta motivatorie

Care este chemarea ta, ce te pasionează? Trebuie să ai un motiv pentru a reuși, un motiv ce îți întrepătrunde întreaga ființă. Pasiunea poate insufla energie în fiecare zonă din viața ta – inclusiv talentului tău. Înainte de a începe ceva, privește imaginea de ansamblu. De ce e aceasta atât de importantă pentru tine? Ce poți pierde dacă nu-ți urmezi chemarea? Pasiunea este primul pas către realizare.

  1. Limpezește-ți gândurile

Când lucrezi la un proiect important, nimic nu îți irosește mai mult energia decât o minte agitată. E ușor să cazi în această stare, când mintea îți zboară într-o mie de direcții și toate par la fel de viabile. Gestionează aceste gânduri prin prisma rezultatelor obținute deja și opțiunilor existente. E surprinzător cum lucrurile pot reveni la normal doar revizuindu-ți obiectivele.

  1. Cultivă speranța

Așa cum speranța este un lucru atât de minunat, trebuie să-ți pui întrebarea: O poate avea oricine? Răspunsul este da. Mereu poți avea speranțe, nu contează cât de gravă e situația în care te afli, ce fel de personalitate si experiențe ai sau care sunt circumstanțele ce te înconjoară. Viktor Frankl, părinte al logoterapiei și supraviețuitor al patru lagăre naziste a spus:Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi.” Speranța este credința că, împreună, putem face lucrurile mai bune, speranța e motivația învățării.

  1. Gândește pozitiv

Poți atrage fericirea? Desigur că da. Cum poți atrage fericirea? Prin gândirea pozitivă. Dacă împarți cu alții fericirea și tot ceea ce e bun și de dorit, vei atrage înapoi aceleași lucruri. Astfel vei fi mai motivat, mai aproape de scopurile și visurile tale. Nu uita, ești ceea ce gândești! ?

  1. Fii ambițios

Stabilește-ți obiective clare și măsurabile, pe care să poți să le atingi, dar totodată să ai încredere în tine, în potențialul și misiunea ta. Scopurile nu trebuie să fie niciodată prea mici, crede că poți reuși. Omul de afaceri Charles Schwab observa: „Când un om pune limite în ceea ce va face, atunci a pus o limită și în ceea ce poate face.” Încearcă să vezi cum ai putea să fii și fă tot ce îți stă în putere să devii acea persoană. Acesta e un pas important pentru a deveni o persoană motivată și talentată.

  1. Gândește dincolo de propriul eu

Motivația durează mai mult, când nu te concentrezi doar pe propriile tale probleme, ci îți asumi responsabilitatea pentru a contribui la schimbarea societății, pentru a face o lume mai bună. Gândește-te cum misiunea ta îi va ajuta pe alții, iar tu vei păși către un nou nivel al motivației. Convinge-ți prietenii să aibă încredere în ei înșiși arătându-le că tu ai încredere în ei și în tine însuți.

  1. Împrospătează-ți victoriile

Deseori uiți cât de departe ai ajuns, câtă muncă ai depus deja și câte succese intermediare ai înregistrat. Iată de ce, e important să păstrezi în minte imaginea unei victorii, nu contează dacă e mare sau mică, care îți va reaminti că ești un învingător. Dacă poți obține victorii mici, acest lucru te va încuraja și îți va ridica moralul. Vei avea din ce în ce mai des reușite și vei începe să simți că victoria e la doar câțiva pași distanță.

Motivația e cea care induce acțiunea sau determină alegerea. Speranța sau orice altă forță e aceea care determină demararea unei acțiuni în încercarea de a înregistra rezultate specifice.

Găsește un scop în care crezi cu adevărat și nu te vei mai lupta niciodată cu lipsa de motivație.

Pentru a-ți da seama mai bine ce te pasionează, răspunde la următoarele întrebări:

Ce te face să plângi?

Ce te face să cânți?

Ce te face să visezi?