Fă-ţi griji pentru conştiinţa ta, nu pentru reputaţia ta

Dorin este un bărbat ambițios, care nu se teme de noi experiențe și acceptă deschis provocările pe care i le  pregătește  viața. Ține la tineri și încearcă să îi susțină mereu, este un exemplu bun de urmat și știe cum să se facă auzit. Mai jos avem un interviu frumos, care ne va spune mai multe despre tânărul cu voință și mult curaj!

13293186_10206337792632711_1273036909_n

Spune-mi  ce faci tu, cu ce te ocupi?

La moment sunt student, pe lângă asta sunt membru de board al Forumului European al Tinerilor, sunt ambasadorul Moldovei  pentru educație la „WISE –  Summitul Global pentru Educație Inovativă,  implementez proiecte de voluntariat la noi,  am foarte multe traininguri și încerc să lucrez cu tinerii, de fapt asta și este pasiunea mea, educația și tinerii!

Care a fost cea mai mare realizare a ta?

Probabil  cea mai mare realizare e că încă sunt acasă și posibil  eșecul  meu va fi când îmi voi dori să plec din țară. O altă realizare ar fi experiența mea de voluntariat pe care am făcut-o aici în Moldova. La noi în țară sunt de fapt foarte multe oportunități care nu sunt  valorificate de tineri, din păcate.


Cu ce scop mergi înainte?

De fapt cred că fiecare om e născut pe pământ pentru a lăsa ceva în urma lui, și respectiv, trebuie să ne trăim viața așa când vom avea câte 70-80 de ani să putem privi înapoi și să ne mândrim de succesele noastre. Eu vreau și mă dedic tinerilor, fie prin educație sau mentorat. Chiar și politicienii noștri mereu spun că tinerii sunt viitorul și eu nu cred în asta, eu cred că tinerii sunt prezentul, pentru că fiecare țară are nevoie de tinerii săi în prezent, nu peste 5 sau 10 ani.

În timpul activării în calitate de președinte la CNTM ce progerese ai atins?

În activitatea mea  la CNTM cel mai mult mă mândresc  cu echipă mea, cred că am fost un președinte care a avut un noroc foarte mare de oameni buni alături , o echipă foarte unită și muncitoare. Mie îmi este foarte greu să spun că o anumită realizare îmi aparține doar mie. Toate succesele care le-am avut au fost datorită echipei. Pentru prima dată a fost organizat Festivalul Tineretului, care a fost dirijat de colegul meu Terente Carp. Am lansat Academia Lucrătorului de Tineret.  La final de mandat am lansat Indexul de Tineret, care este un document inovativ, cu 4 domenii de bază în care este stipulat foarte clar cu ce probleme se confruntă  tinerii cel mai mult.

Care este sursa ta de inspirație și motivație pentru ceea ce faci?

Multe lucruri de fapt mă inspiră. Matthew McConaughey, care a luat Oscarul anul trecut, spunea un lucru pe care eu îl aveam în subconștient, el a spus că liderul și persoana care îl inspira este tot el, doar că peste 10 ani. El spunea că este un ideal pe care niciodată nu-l va atinge, niciodată nu va fi safisfăcut de persoana sa, de ceea ce este la moment, peste 10 ani inspirația sa va fi el însuși dar deja peste 20 de ani. Respectiv nu va fi inspirat de ceva anume, dar doar de faptul de a fi mai bun. Asta este și motivația mea, de a fi mai bun decât sunt acum, să nu am  o limită, să învăț lucruri noi. Nu poți motiva pe alții dacă tu nu ești motivat!

1073061_10200658886287763_1805184189_o

Cine este modelul tău spre care tinzi a fi?

Pe 16 aprilie a fost ziua de naștere a lui Charlie Chaplin, pe care îl descoperisem în primul an de facultate și am început să privesc toată creația sa.. În unul din filmele lui el critică  societatea din acea perioadă, în timpul celui de-al doilea război mondial și la sfârșit de film are un discurs minunat de vreo 5 minute, în care vorbește despre o realitate valabilă și astăzi. . Pentru acest film el a fost deportat din America pe 20 de ani și i-a fost interzis să revină în țară, s-a mutat cu traiul în Elveția și peste 20 de ani a fost invitat în USA, la ai săi 70 de ani pentru ca America săși ceară scuze și în pofida tuturor greutăților el a reușit să schimbe omenirea și să ajungă o persoană de valoare.

Ce recomanzi tinerilor?

De fapt același lucru eu îl recomand la toate trainigurile și la toate întâlnirile pe care le am, întreb tinerii dacă ceea ce ei fac este cu adevărat ce își doresc. Eu spun tinerilor că dacă nu sunt siguri ce vor  să facă mai departe după liceu, să  ia un an pauză, ca să nu le pară rău de anii pierduți la universitate, fie să facă voluntariat, fie să facă stagiere într-o companie, să încerce cât mai multe lucruri, să călătorească, să deschidă  o afacere proprie, să învețe din greșeli.

 Recomandă o carte motivațională pentru tineri

Eu am multe cărți care îmi plac. De regulă  recomand cărți în baza domeniilor pe care îi interesează pe oameni, dacă se interesează de dezvoltare personală, atunci pot spune că aici se potrivește ”Eficiența în 7 trepte” de Stephen Covey, sau o cărțulie mică care se numește „Cine mi-a furat cașcavalul?” de Spencer Johnson, asta este o cărțulie pentru cei  ce nu iubesc să citească mult, dar  este cu idei exacte și clare. De asemenea mi-a plăcut și „Cel mai bogat om din Babilon” de George Clason.Una dintre cărțile care mi s-a întipărit foarte bine în minte este „Cel mai bun vânzător din lume” de Og Mandino,o carte în care se vorbește despre istorie, religie, întreaga carte este bazată pe niște lucruri pe care să le faci ca să devii un om de valoare, nu se spune nimic despre bani, și ideea este despre valorile pe care tu ți le dezvolți  în viață.

”Fă-ţi griji pentru conştiinţa ta, nu pentru reputaţia ta. Conştiinţa este ceea ce eşti tu, reputaţia este ceea ce gândesc ceilalţi despre tine. Iar ceea ce gândesc ceilalţi despre tine, este problema lor.” (Charlie Chaplin)