Ludmila Iachim: “Motivarea pornește de la om, de la tine și de la faptul cum te percepi tu ca personalitate”

Ludmila Iachim este doamna care a reușit să-și transforme dizabilitatea locomotorie într-un atuu al personalității sale. Pe lângă faptul că contribuie la  îmbunătățirea comunității sociale, Ludmila ne reprezintă țara la diferite concursuri de frumusețe, printre care și “Miss Wheelchair World 2017”. Mai mult de atât, este o promotoarea a drepturilor oamenilor cu dizabilități, iar în calitate de manager de program,  contribuie la angajarea acestora în câmpul muncii.

-Fiind manager de program în cadrul asciației „MOTIVAȚIE, ce reprezintă pentru Dvs. noțiunea de motivare?

Motivarea este un imbold de ați demonstra că poți depăși limitile, că dizabilitatea nu este atât o problemă, cât o provocare pentru a reuși în viață. Echipa noastră este un promotor al respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități și la rândul său este formată și din persoane cu dizabilități locomotorii, care dețin o expertiză în domeniu. Activitatea și experiența mea ajută alte persoane cu dizabilități să depășească fricile, să iasă din confortul său și să devină cetățean activ și responsabil în societatea noastră. Noi pornim de la conceptul: ,,Nimic pentru noi fără implicarea noastră!”

-Cine sau ce vă motivează să vă implicați în multiplele concursuri de frumusețe, dar și-n alte activități sociale?

Am avut invitații în acest sens și am decis să particip, pentru că la rândul său astfel de evenimente te ajută să devii mai sigură, mai puternică, te ajută să depășești limitile și este o posibilitate de a demonstra societății că femeia, indiferent de felul său de a fi poate fi feminină, frumoasă, se poate lansa în diverse domenii de activitate și poate avea o viață independentă. Activități de acest gen vin să sensibilizeze societatea, au ca scop și rezultat: schimbarea atitudinii, distrugerea steriotipurilor față de dizabilitate și fată de persoanele care au careva necesități. Și respectiv, odată cu trecerea timpului, ele aduc schimbarea în tot ceea ce presupune o societate prietenoasă și mai bună pentru noi toți.

-Vorbind despre concursuri de frumusețe, spuneți-ne cum se desfășoară și la ce probe sunt supuse participantele într-un concurs de frumusețe, gen Miss Wheelchair World?

Miss Wheelchair World este un eveniment mondial și presupune câteva activități sub forma celor 22 de probe pentru  participantele din întreaga lume. Fiecare participantă a avut ca sarcină să prezinte costumul național, rochia de seară adusă de ea, iar prezentarea video, sesiunea foto și ținuta de cocktail a fost din partea organizatorilor. Respectiv, am avut să prezentăm și un jurnal ,,Cum am petrecut perioada până la marea finală” și un discurs cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și impactul evenimentului.

Ce beneficii oferă acest gen de concursuri pentru participante?

Mândria de a reprezenta țara natală prin ținuta națională.

Te ajută să depășești limite personale, devii mai sigură în ceea ce faci și cine ești.

Posibilități, experiențe frumoase și oameni noi.

Te remarci la nivel internațional, ceea ce demonstrează că suntem o țară ce are valori, principii și luptăm pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

-Revenind la motivare, spuneți-ne cât de mult contează motivarea pentru un om în calea succesului?

Consider că motivarea pornește de la om, de la tine și de la faptul cum te percepi tu ca personalitate. Un prim-pas care trebuie să-l facem este ,,acceptarea de sine”, de aici vine dragostea de viață, de frumos, de a ajută pe cei din jur, de a fi un exemplu, de a te dezvolta personal și profesional. Pe mine personal mă ajută să fiu împăcată cu sine, m-am acceptat, trăiesc viața și încerc să ajut și pe alții. Și nu sunt axată pe dizabilitate, ci încerc să văd soluția la problemă, dacă cineva mă vede diferit – ,,este problema lor”.

În ce activități sau proiecte sunteți implicată la moment și în ce context v-om auzi iarăși de Ludmila Iachim?

În ultimii 5 ani sunt manager de proiecte, coordonez un program pilot, inițiat de MOTIVAȚIE – Angajarea Asistată. Program care ajută tinerii cu dizabilități prin identificarea unui loc de muncă plătit pe piața liberă a muncii. Posibilități care le oferă persoanelor cu dizabilități să devină independenți financiar și cetățeni responsabili și activi social.

Veți auzi de mine în tot ceea ce ține de incluziune, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și implicarea în diverse acțiuni, parteneriate care vin să spargă steriotipuri în raport cu  dizabilitatea și să aducă schimbarea în societatea noastră.

-Oferiți-le un mesaj motivațional pentru cititorii noștri.

Tot ceea ce facem pornește de la noi, implică-te în viața ta și fă un pas spre schimbare!