OMUL SĂPTĂMÂNII – Ion Lazarenco Tiron: moldoveanul care a traversat înotând Cele Șapte Strâmtori

Anul 2018 a debutat pentru sportiv cu o mare performanță, și anume a devenit cel de-al 8-lea om de pe glob, care a traversat înotând Cele Șapte Strâmtori, care au devenit o provocare pentru înotătorii de distanțe mari. Ion este originar din satul Brăviceni, raionul Orhei, însă mai bine de douăzeci de ani s-a stabilit cu traiul în Irlanda.

Drumul său a fost unul îndelungat. În anul 2014, moldoveanul a tranversat Gibraltarul și Canalul Mânecii. În 2015 Lazarenco a cucerit Canalul de Nord, iar în 2016 a traverst Canalele Catalina și Molokai. În 2017, sportivul a bifat în lista sa și Canalul Tsugari, iar recent concetățeanul a traversat și Strâmtoarea Cook, ultima în listă.

Activitatea și personalitatea acestui moldovean cu siguranță te vor motiva. Căci aceste nu sunt unicile sale reușite:

Lazarenco a câștigat competiția „Lupta cu Rezistența”.

A devenit membru a două asociații: „Federația Înotătorilor a Canalului Englez și a Piloților” și  „Asociația Înotătorilor din Strâmtoarea din Gibraltar”.

Mai mult de atât, sportivul a traversat râul Nistru, traseul Soroca-Dubăsari.

Întrebându-l de sportiv care totuși este motivația sa, acesta mărturisește că: „Motivația e simplă-vreau să inspir copiii din toată lumea să aleagă drumul corect în viață”. Mai mult de atât, sportivul afirmă că moldovenii pot realiza fapte mărețe chiar și-n pofida lipsei suportului financiar.