VOX: Cu siguranță le-ai citit cărțile, dar nu știi ce i-a motivat să scrie. Află cine sau ce îi motivează pe tinerii scriitori.

Tot mai mulți tineri din Moldova debutează cu succes în lumea literară, reușind să se facă citiți și peste Prut.  Poezie sau proză, creatorii reușesc să transpună în cuvinte, emoții și sentimente prin prisma personajelor și a eului liric.  Însă nu oricine poate stăpâni arta scrierii. Rețeta unui text reușit e destul de complexă: ai nevoie de un talent înnăscut, fie dobândit prin muncă asiduă, multă lectură, pentru a învăța arta scrieirii de la maeștri, un izvor de idei originale, un moment de inspirație și desigur MOTIVAREA de a scrie. Iar despre cum poți obține elementul-cheie, aflăm de la câțiva scriitori autohtoni.

   Augustina Șiman

Lucrurile țin de autodisciplină, cel puțin în cazul meu… și de intuiție. Niciodată nu am habar cum o sa sfârșesc un text deîndata ce îl încep, nemaivorbind de o carte, dar de fiecare dată sunt ghidată de intuiție, de vocea lăuntrică, care îmi spune că neapărat trebuie să termin ce am început să scriu, fiindcă s-ar putea sa fie extraordinar – un soi de anticipare plină de entuziasm.
Vorbeam anterior de autodisciplină, adică de abilitatea de a realiza promisiunile care ți le faci, or dacă nu m-aș fi ținut de cuvântul că în ziua cutare o sa îmi iau un bilet spre Paris și o să termin cartea acolo” cred că Despre Ea” ar fi fost nefinisată chiar și în prezent… altmiteri tot intuiția mi-a zis că s-ar putea să pun ultimul punct fiind pe Bulevardul Champs-Élysées, motiv pentru care cele două precondiții au o uniune aproape magică în procesul meu de creație.

   Corina Bezdîga

Atunci când un scriitor își numără “ cărțile pe raft, atunci când are termen la editura pentru predarea unui nou manuscris, atunci când scrierile lui sunt singura sursa de venit, atunci când face un studiu pentru a vedea ce subiect va atinge” publicul și va avea impactul necesar… atunci un scriitor vrea și trebuie sa presupună oarecum soarta” cărții sale.Eu nu fac parte din aceasta categorie. Scrisul este doar o mare pasiune pentru mine. Nu am termen la editură și nici facturile” nu mi le plătesc încă de pe urma scrisului. Și tocmai din această cauză nu ma gândesc niciodată la soarta” carților mele sau a ideilor pe care le am vis a vis de asta. Eu scriu ce simt, când simt sa o fac, iar mai apoi tot ce capătă viața și se asează pe foi, îsi ia propriul drum către cititorii care se regăsesc în ceea ce eu am trăit sau în ce am crezut că mă regăsesc și eu la un moment dat. Sunt liberă în acest domeniu, așa cum mă simt și în restul vieții mele, asupra tuturor aspectelor, deci motivarea vine din iubirea de a scrie, nu se a vinde. Desigur cartea e mai prețioasă atunci când stă în mâinile cititorului, nu uitată undeva pe un raft a unei librării, dar nu cred că e cazul meu(nu sunt modesta deloc). Eu am ajuns cu cărțile mele acolo unde mi-am dorit, la cititorii mei fideli, la oamenii care mă admiră și sunt fericită pentru asta.

Andreea Russo

Îmi amintesc cum îi ziceam mamei că voi scrie cărți. Evident, ea nu mă credea. Motivația a existat mereu în mine, habar nu am când și unde a apărut această dorință de a scrie, în mintea mea, dar de mic copil ziceam oamenilor că voi scrie. Am spus acest lucru atâtor oameni, încât nu-mi permiteam să renunț.

Dumitru Rău

Să te faci autor cu acte în regulă presupune curaj căci, la urma urmei îți expui inima și mintea în fața lumii. În ziua de azi, când toată lumea e în vâltoarea culorilor, gălăgiei, dezvoltării, etc. e greu să găsești ceva cu adevărat care să te inspire. De asta eu nu fac apel la obiecte atunci când vine vorba de inspirație, trec direc la suflete și anume. Motivația și inspirația sunt două mâini care uneori nu prea vor să se împreuneze. De asta uneori vrei să scrii, dar nu ai ce și uneori ai ce să scrii, dar deja nu-ți mai este poftă să scrii. Motivația pentru a scrie pot spune că o am din dorința de a transmite oamenilor și lumii un anumit mesaj de care, probabil, cred eu are nevoie să audă și să se inspire la rândul lor. Inspirația mea este una din cele mai chinuite, mai simple și totodată complexe ființe, femeia și relația dintre El & Ea. De asta prefer să mă ascund după detalii mici, pe care mulți nu le observă și să le descriu în versuri. Să scrii o carte cap-coadă necesită o doză bună de inspirație, care să nu te lase la primele pagini ale cărții. Unii se apucă de sris din plictiseală, din interes material sau pur și simplu că sunt cuprinși de febra tendințelor și de multe ori renunță repede. De asta, pentru a evita acest val de renunțări, este necesar să scrii până în momentul când descoperi un stil care îți oferă plăcere. Pentru mine a scrie proză și poezie înseamnă un moment de repaos, un respiro care mă relaxează și nicidecum stoarce de puteri. De asta este nevoie de oameni, de a fi mereu lângă ei, în contact cu ei, pentru a simți emoții, a simți suflete și a vedea sufletele la chip, ca ulterior să le transpui în gânduri care pot transmite la rândul lor emoții.

Doina Strulea

A scrie o carte e ca și cum te-ai destăinui în fața lumii, acceptându-ți punctele vulnerabile și deschizându-te total. Motivați o găsești în tine însuți, în emoția când recitești ceea ce scrii și te întrebi: ce transmit oamenilor? Deseori contează mult și încurajarea din partea oamenilor, fiecare persoană are nevoie de un imbold, iar cel mai eficient e cel de a fi citit. Inspirația e, totodată, o motivație… cu cât mai mult scrii, cu atât mai mult ești productiv/ă. Iar “soarta” cărții nu o putem ști niciodată. Scopul nostru e să scriem, să emoționăm și să batem la ușa sufletului  cititorului.